TURİZM REHBERLİĞİ (%30 İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ
2021-2022 eğitim-öğretim dönemi itibariyle öğrenci alımına başlamıştır.
Puan Tipi |
Öğrenim Süresi |
Yıl |
Kontenjan |
Yerleşen Öğrenci Sayısı |
Taban Puan |
Tavan Puan |
DİL |
Zorunlu Hazırlık + 4 Yıl |
2023 |
30+1 |
31 |
377,039 |
415,591 |
2022 |
30+1 |
31 |
359,856 |
425,491 |
2021 |
30+1 |
31 |
313,598 |
364,005 |
Hazırlık Programı;
Yabancı Dil (YD) puan türüyle öğrenci kabul eden Turizm Rehberliği bölümünde 1 yıl zorunlu Yabancı Dil (İngilizce) Hazırlık Sınıfı uygulaması bulunmaktadır. Eğitim-Öğretim yılının başında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından yapılan yabancı dil muafiyet sınavından başarılı olan öğrenciler, Hazırlık Programına tabi olmadan birinci sınıftan başlama hakkına sahiptir. Muafiyet sınavına girmeyen ya da başarısız olan öğrencilerin Hazırlık Programına katılmaları zorunludur.
Turizm Rehberliği Bölümü
Turizm Rehberliği Bölümünde lisans düzeyinde verilecek teorik ve uygulamalı öğretim ile iyi derecede yabancı dil bilen, tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla Türkiye'yi en iyi şekilde tanıyan, etkili iletişim becerisine sahip, problem çözebilen, analitik düşünebilen, yönetim ve organizasyon bilgisi ve yeteneği gelişmiş, hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel sosyal değerlere sahip, liderlik ve temsil yeteneği olan, dünya turizmindeki en son gelişmeleri yakından izleyen, vizyonu geniş ve sürekli gelişime açık, mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip nitelikli turist rehberleri ve yönetici adayları yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Turizm Rehberliği bölümünün amacı; Türkiye'nin özgün kültürünün ve değerlerinin yerli ve yabancı turistlere tanıtılmasında gereksinim duyulan nitelikli turist rehberlerinin yetiştirilmesidir. Bununla birlikte turizm çatısı altında yer alan farklı sektörlere nitelikli çalışan yetiştirmektir. Bölümümüz öğrencileri, eğitim ve öğretimlerini Muğla-Kötekli Kampüsü’nde alacak, mesleki bilgi birikimlerini arttıracak ve gerçekleştirilecek uygulamalı turlarla sektörel alanlarda eğitim alma fırsatına sahip olacaktır.
Mesleğin gerektirdiği bilgi alt yapısını edinen öğrenciler eş zamanlı olarak İngilizce ve seçecekleri diğer yabancı dil becerilerini geliştirecektir. Turizm Rehberliği bölüm müfredatında temel yabancı dil İngilizcenin yanı sıra seçmeli yabancı dil Almanca/Fransızca/ Rusça/ Çince/ Arapça/ İspanyolca dilleri yer almaktadır. Programın öğretim süresi hazırlık sınıfı hariç 4 (dört) yıldır. Ayrıca, adaylara temel turizm ve yönetim dersleri, meslek dersleri ve mesleğe yönelik uygulama dersleri sunulmaktadır.
Bölümün Hedefi
Adayların Turizm Rehberliği ile ilişkili Genel Turizm, Anadolu Uygarlıkları, Sanat Tarihi, Arkeoloji, Dinler Tarihi, Mitoloji, İkonografi, Turizm Coğrafyası, Flora ve Fauna, Turizm Pazarlaması, Rehberlik Meslek Bilgisi, Turizm Mevzuatı, İletişim, İşletme, Yönetim ve Organizasyon, İlk Yardım ve Sağlık Bilgisi gibi alanlarda ileri düzeyde bilgi ve donanım sahibi olması hedeflenmektedir.
Bu hedef doğrultusunda bölümden mezun olan öğrencilerimiz, turist rehberleri meslek birliğinin düzenlemiş oldukları uygulama gezilerine katılmaları ve yabancı dil yeterlilik sınavında başarılı olmaları halinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan lisanslı “Turist Rehberi” olmaya hak kazanmaktadırlar. Turist Rehberi olmaya hak kazanan adaylar yurt içi ve yurtdışı münferit ya da grup turlarında istenilen dilde profesyonel turist rehberliği hizmeti verebilecektir.
Bununla birlikte öğrencilerimiz; eğitim öğretim hayatlarına yüksek lisans ve doktora gibi lisansüstü eğitimle devam edebilecekleri gibi Seyahat Acentaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri, Kamu Müze ve Sarayları, Otel İşletmeleri, Hava Yolu İşletmeleri ve benzeri birçok alanda çalışma olanaklarına sahip olacaktır.
Bölümün Misyonu
Bölümün misyonu; bilimsel yöntemlerin uygulandığı eğitim-öğretim ışığında sürekli gelişim gösteren turizm sektörü için nitelikli turist rehberleri yetiştirmektir. Bu doğrultuda, iyi derecede yabancı dil bilen, Türkiye'yi tarihi, kültürü, coğrafyası ve tüm değerleriyle en iyi şekilde tanıyan ve tanıtan, etkili iletişim becerilerine sahip, analitik düşünebilen, sorun çözme, yönetim ve organizasyon, kriz yönetme bilgisi ve yeteneği gelişmiş, hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel değerlere sahip, liderlik ve temsil yeteneği olan turist rehberleri yetiştirmek bölümün misyonudur.
Neden Turizm Rehberliği Bölümünü (%30 İngilizce) seçmelisiniz?
- Turizm Rehberliği lisans eğitiminin Türkiye'nin en önemli turizm destinasyonlarına yakın yer olan Muğla’da verilmesi,
- Bölümün bulunduğu yerleşkenin konumu itibariyle turizm sektörünü yakından tanıma şansı,
- Alanında uzman, genç ve dinamik akademik personel,
- İngilizce eğitiminin yanı sıra Almanca/Fransızca/Rusça/Çince/Arapça/İspanyolca dillerinden birini seçmeli ikinci dil olarak öğrenme şansı,
- Ulusal ve uluslararası (Farabi, Erasmus, Mevlâna) öğrenci değişim programlarına katılma olanakları,
- Akademik kariyer olanakları,
- İstihdam olanaklarının çeşitliliği.
Turizm Rehberliği bölümünün kazanımları
- İngilizce dilinde Avrupa Dil Portföyü B2 seviyesinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerilerine sahiptir.
- İkinci yabancı dilde Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerilerine sahiptir.
- Turizm alanında yazılı, sözlü, sözsüz ve görsel olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
- Alanında elde ettiği verilerden mesleki bilgi üretir, üretilen bilgileri sentezler, analizini yapar, yorumlar ve değerlendirir; mesleğinde kullanmak üzere hazır hale gelir.
- Edindiği bilgileri turların yönetilmesinde ve karşılaşılabilecek sorunların çözümünde kullanır.
- Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışlara sahiptir.
- Turizm alanına yönelik ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri bilir ve mesleki standartları yerine getirir.
- Bireysel ve ekip halinde aktif bir şekilde çalışır.
- Turizm sektörünün gerektirdiği şekilde kişisel bakımına, hijyene, giyim ve görünümüne özen gösterir, bu bağlamda kendisinin bir kültür elçisi olduğunu bilir.
- Farklı kültürleri tanır ve anlar, böylece farklı kültürlerden misafirlerle iletişim kurabilir, onlara rehberlik ederek ülkesinin gezdirilmesinde ve tanıtılmasında aktif rol alır.
Mezuniyet Koşulları;
- 8 yarıyıllık eğitim sonucunda belirlenen zorunlu ve seçmeli dersleri en az 240 AKTS kredilik başarıyla tamamlamak;
- 240 mezuniyet kredisinin en az %30'unu (72 AKTS) İngilizce dersler ile tamamlamak.
TURİST REHBERİ OLMAK İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
Turist Rehberliği Meslek Kanunu’na göre;
MADDE 3 – (1) Turist rehberi unvanı mesleğe kabulle kazanılır ve mesleğe kabul için aşağıdaki koşullar aranır:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
b) Başvuru tarihi itibarıyla on sekiz yaşını doldurmuş olmak.
c) Üniversitelerin
turist rehberliği bölümlerinin önlisans, lisans veya yüksek lisans programlarından mezun olmak veya üniversitelerin turist rehberliği bölümü dışındaki diğer bölümlerinden en az lisans düzeyinde mezun olduktan sonra, birliklerin ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin ortak önerileri ve Bakanlığın onayıyla turizm sektörünün ihtiyaçları da dikkate alınarak belirlenen dillerde, gerektiği hâllerde belirlenen bölgelerde, yönetmelikle kurs ve sınavlara ilişkin belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Bakanlığın gözetimi ve denetimi altında birlikler tarafından düzenlenen ülkesel veya bölgesel turist rehberliği
sertifika programını başarıyla tamamlamak.
ç) Birliklerin ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin ortak önerileri ve Bakanlığın onayı ile belirlenen yabancı dillerden birinde, Bakanlığın gözetim ve denetimi altında yapacağı veya konusunda uzmanlaşmış kamu kurum veya kuruluşlarına yaptıracağı
yabancı dil sınavında (YDS 75 puan) başarılı olmak veya yönetmelikle belirlenen yabancı dil yeterlik belgelerinden birine sahip olmak.
d)Birlikler tarafından Bakanlığın gözetim ve denetimi altında düzenlenen
uygulama gezisini tamamlamak ve gezi sonunda yapılan sınavda başarılı olmak.
e)26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından; bu Kanuna veya 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefetten
mahkûm olmamak.
f) Daha önce
meslekten çıkarılmamış olmak.
Puan Türü : DİL Telefon : 0252 211 18 46
Öğrenim Süresi : Zorunlu Hazırlık + 4 Yıl Faks : 0252 211 18 47
Eğitim Dili : %30 İngilizce posta : turizm@mu.edu.tr
Yerleşke : Kötekli / Muğla